- 7 June 2023
Petya lijkt op ransomware, maar is een wiper
Het computervirus genaamd Petya neemt wereldwijd computers van bedrijven over. Eerst werd er aangenomen dat het om ransomware ging, maar nu blijkt dat het waarschijnlijk een cyberaanval op Oekraïne is.
Veel beveiligingsbedrijven en -experts delen dit vermoeden nadat zij het virus hebben onderzocht. Een woordvoerder van cyberbeveiligingsbedrijf Comae geeft aan dat Petya een wiper is en dus geen ransomware. Wipers zijn gemaakt om zoveel mogelijk bestanden te beschadigen.
Experts zijn tot deze conclusie gekomen omdat het virus voor het grootste deel erg professioneel in elkaar zat. De betaaloptie werkte echter een paar uur na de uitbraak al niet meer. Het is opvallend dat juist de betaaloptie slecht is geïmplementeerd.
Er kan niet met volledige zekerheid worden gezegd dat het om een wiper gaat, in plaats van ransomware, geeft cybersecuritybedrijf Fox-IT aan. Het is volgens hen in ieder geval duidelijk dat de malware ‘zeer succesvol is in sabotage, terwijl het financiële aspect juist slecht is uitgedacht’. Ook geven zij aan dat het virus zich uitermate goed verspreidt.
Petya-slachtoffers vrijwel allemaal in Oekraïne
Uit de analyse van ESET blijkt dat 91 procent van de apparaten, die zijn besmet met het Petya-virus, zich in Oekraïne bevindt. Daarmee is dit land verreweg het grootste slachtoffer van de malware. Het vliegveld van Kiev, het nationale telecombedrijf, een grote bank en een energiebedrijf zijn onder meer getroffen door het virus en kunnen dus niet volledig functioneren.
Het Russische Kaspersky en Marcus Hutchins de Britse onderzoeker die afgelopen maand de verspreiding van een ander virus stopte, zijn het eens met de getrokken conclusies. Petya probeert vooral zoveel mogelijk schade aan te richten en is ook erg “succesvol”.
In 2010 was er een vergelijkbare situatie met het virus Stuxnet. Toen was Iran het slachtoffer en het Iraanse nucleaire atoomprogramma werd ontregeld. Wie er destijds achter Stuxnet zat is nooit bekend geworden. Er gaan geruchten dat de Verenigde Staten en Israël er iets mee te maken hebben, maar hier is geen bewijs voor. Stuxnet was vergeleken met Petya een stuk doelgerichter en maakte naast het doelwit bijna geen andere slachtoffers.
Dit delen:
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 31 mei 2023
Welke soorten hoogwerkers bestaan er?
- 25 april 2023
De logische keuze voor een spoedkoerier
- 25 april 2023
Jouw droomhuis kopen als zzp’er: hoe pak je dit aan?
- 18 april 2023
3 tips om jouw bedrijf op de digitale kaart te zetten
- 11 april 2023
LED verlichting voor industriële bedrijven
- 4 april 2023
De top drie betaalbare relatiegeschenken
- 7 maart 2023
Ondernemer en nog geen website? Ga zelf aan de slag!
- 17 november 2022
Tips bij het vergelijken van internetabonnementen
- 28 september 2022
3 Tips om slimmer op afstand te werken met Microsoft Teams
Ontvang de nieuwsbrief