- 18 May 2022
Vliegtickets stijgen in prijs door krapte op Schiphol
- 6 april 2017
- Binnenland Economie
Het kan zo zijn dat de ticketprijzen gaan stijgen door de toenemende krapte op Schiphol. Mocht de luchthaven niet verder kunnen groeien dan dreigt er ook een verdunning in het routenetwerk.
Hier is onderzoek naar gedaan door onderzoeksbureau SEO. Dit in opdracht van de Europese branchevereniging ACI Europe. Uit onderzoek blijkt dat consumenten in 2014 2,1 miljard euro meer betaalden aan vliegtickets.
Welvaartseffect
De luchthaven bereikt mogelijk dit jaar nog het maximum van 500.000 ”slots”. ”Slots” is een luchthaventerm voor starts en landingen op de luchthaven. Het maximum is bepaald door omwonenden, overheden en de luchtvaartsector. Door het maximum is er geen ruimte om te groeien voor Schiphol.
De groeibeperkingen hebben ook invloed op de economie. ”Minder vliegtuigbewegingen gaat gepaard met minder geluidsoverlast. Maar de beperking van de capaciteit van Schiphol heeft ook een negatief welvaartseffect. De reiskosten voor consumenten gaan omhoog en het netwerk wordt minder divers”, aldus luchtvaarteconoom Guillaume Burgthouwt die werkzaam is bij SEO.
Routenetwerk
Volgens het onderzoek is er een duidelijk verband tussen de schaarste op een luchthaven en de hoogte van ticketprijzen. Bij een stijging van de krapte stijgen ook de ticketprijzen. Tien procent meer krapte zorgt voor een stijging van de ticketprijzen van gemiddeld 1,4 tot 2,2 procent. Luchthavens kunnen vaak niet vraag en aanbod met elkaar in evenwicht brengen met hogere luchthavengelden, omdat ze gereguleerd zijn. Luchthavens proberen die evenwicht te brengen door hogere ticketprijzen.
Volgens de onderzoekers zorgt de rapte ook voor verdunning van het routenetwerk. ”Luchtvaartmaatschappijen gaan op de routes vliegen die het meeste opbrengen. De rest laten ze links liggen. Dat betekent dat kleine bestemmingen in Europa verdwijnen en er minder ruimte is voor vrachtvliegtuigen”, zegt Burgthouwt.
Budgetmaatschappijen
KLM zegt dat Schiphol te veel ruimte heeft gegeven voor de groei van nieuwkomers als Ryanair en EasyJet. De laatst genoemde maatschappijen zijn steeds meer gaan vliegen naar grote luchthavens als Schiphol. Vergeleken met luchthavens als Parijs, Dubai en Frankfurt heeft de Nederlandse luchthaven het hoogste percentage budgetmaatschappijen. KLM vindt dat de schaarste capaciteit naar intercontinentale routes moet gaan.
Drukke zomer
KLM waarschuwde in een brandbrief dat de drukte gaat toenemen op Schiphol. Het gaat volgens de maatschappij een ‘extreem drukke zomer’ worden. De maatschappij voorziet operationele problemen en vindt dat de luchthaven niet genoeg heeft geïnvesteerd in de infrastructuur om de groei op te vangen.
Dit delen:
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 26 april 2022
Online casino’s zijn ze het waard?
- 4 april 2022
Online gokken in Nederland nu pas Legaal
- 28 februari 2022
Nederland wordt strenger op spionage
- 23 februari 2022
Openbaar vervoer klaar voor drukte
- 22 februari 2022
500 miljoen aan stormschade en is nog steeds oplopend
- 21 februari 2022
Djokovic pakt de draad weer op
- 18 februari 2022
Air France-KLM op weg naar groene cijfers
- 15 februari 2022
Benzine wordt wéér duurder
- 2 februari 2022
Business coach inschakelen, waarom juist nu?
- 2 februari 2022
Een merknaam registreren: hoe doe je dat?
Ontvang de nieuwsbrief