- 6 June 2023
Een merknaam registreren: hoe doe je dat?
- 2 februari 2022
- Bedrijven Economie Financieel
Wanneer je gaat starten met een onderneming is het registreren van een merknaam een van de eerste stappen in je proces. Je wilt immers niet dat iemand er met jouw naam vandoor gaat én is het goed om te checken of jouw gekozen naam al niet in gebruik is. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en hoe het registreren van een merknaam precies in zijn werk gaat.
Een merknaam registreren voor in de Benelux doe je allereerst bij het BBIE, oftwel het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit betekent dat er binnen de Benelux niemand met een vergelijkbare merknaam aan de slag mag en dit mag ook niet terugkomen in een logo. Je kunt dit ook voor Europa of wereldwijd regelen, wat uiteraard verschilt in de kosten. Voor de Benelux kun je uitgaan van ongeveer €475,- en Europa €1299,-. Wereldwijd is afhankelijk voor welke landen je het aanvraagt en voor welke landen je precies bescherming wil. Na deze registratie ben je beschermd tegen namaak of piraterij van concurrenten. Zaken waar je absoluut geen tijd aan kwijt wil zijn wanneer je net begint met het opzetten van je business (of in een later stadium).
Naast de kosten voor het registeren van een merknaam moet je ook rekening houden met extra kosten voor juridisch advies. Wanneer je de totale kostprijs wil weten, moet je dus rekening houden met de vaste tarieven voor het registeren van een merknaam en de kosten voor juridisch advies.
Wanneer is een naam goed?
Merknamen worden regelmatig geweigerd, dat is in eerste instantie goed om te weten. Dit gebeurt vaak wanneer een merknaam te beschrijvend is, of omdat het merk / logo niet voldoen aan de materiele eisen. Daarom raden wij het zeker aan om alvorens te checken met een juridisch adviseur of jouw merknaam en/of logo een kans heeft om goedgekeurd te worden.
Goed om in je achterhoofd te houden is dat wanneer je merknaam wordt afgekeurd, omdat deze bijvoorbeeld al in gebruik is, je de kosten niet terugkrijgt. Check dus eerst van tevoren of de merknaam waar jij mee wil gaan werken wel beschikbaar is.
Dit delen:
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 31 mei 2023
Welke soorten hoogwerkers bestaan er?
- 25 april 2023
De logische keuze voor een spoedkoerier
- 25 april 2023
Jouw droomhuis kopen als zzp’er: hoe pak je dit aan?
- 18 april 2023
3 tips om jouw bedrijf op de digitale kaart te zetten
- 11 april 2023
LED verlichting voor industriële bedrijven
- 31 mei 2023
Welke soorten hoogwerkers bestaan er?
- 7 september 2022
5 Tips voor het invullen van vacatures
- 16 augustus 2022
Top Groeiaandelen om te Kopen
- 16 augustus 2022
Wat is het belang van een goede bureaustoel?
Ontvang de nieuwsbrief