- 23 November 2024
Het blijft een nichemarkt in Nederland, Apple Pay
- 3 mei 2019
- Binnenland
Het was groot nieuws op woensdag: de langverwachte introductie van Apple Pay in Nederland via bankpartner ING. Maar gaat Apple Pay de Nederlandse betaalmarkt echt op zijn kop zetten? Waarschijnlijk niet.
Het is goed nieuws voor Apple adepten dat Apple Pay eindelijk naar Nederland komt. Het is de vraag of ze het wel of niet massaal zullen gebruiken. Het grote voordeel is dat iPhone-gebruikers nu met de iPhone aan de kassa kunnen betalen in plaats van met de bankkaart, mits de winkel natuurlijk Apple Pay (creditcardbetalingen) ondersteunt. Technisch gezien is de koppeling eenvoudig te realiseren, maar de kosten voor Apple Pay voor retailers is nog steeds volstrekt onduidelijk.
Niet van de grond gekomen in de VS
In de VS leek de introductie van Apple Pay vanzelfsprekend: de betalingsmarkt is daar niet erg ontwikkeld. In de VS bijvoorbeeld zijn de contactloze betalingen niet echt van de grond gekomen, dus er zijn nog steeds volop mogelijkheden voor alternatieve betaalmethoden. Niet dat het erg snel gaat: sommige Amerikaanse retailers zijn al opgehouden met het gebruik van Apple Pay.
In Nederland wordt de bankpas die mensen nog steeds bij zich dragen om contant geld van de muur te kunnen opnemen, grotendeels op een contactloze manier betaald.
Ook voor online betalingen is Apple Pay geen echt alternatief. Klanten van bijna alle Nederlandse banken kunnen met iDEAL betalen en bijna elke webshop biedt iDEAL aan. Eind 2018 waren er al meer dan 2 miljard iDEAL-transacties uitgevoerd. Zeventig procent van de betalingen vindt plaats via de mobiele telefoon. Je kunt ook in de App Store van Apples met iDEAL betalen, dus je hebt geen creditcard of iTunes-kaart nodig. Van alle wederzijdse betalingen – van onder andere Tikkie, Marktplaats en bankbetaalaanvragen – verloopt 13 procent via iDEAL.
Lage tarieven
De lage tarieven zijn de belangrijkste reden waarom iDEAL zo snel is gegroeid. “Wat we ons niet realiseren is hoe goed we het betaalsysteem in Nederland hebben aangepakt, wat vooral te danken is aan de polder”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Nederlandse Betaalvereniging. “Als je buiten de grenzen gaat, is het veel minder goed georganiseerd. Op een betaalcongres enkele weken geleden prees Uber, die vanuit het Europese hoofdkantoor al deze betaalsystemen probeert te koppelen, onlangs iDEAL als een wonder. Een groter compliment krijg je niet.”
Fintech bedrijven zijn vaak in staat om oplossingen te bedenken voor problemen die nog niet volledig zijn opgelost, maar volgens Boudewijn is het betalingssysteem in Nederland echt af.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief