- 21 November 2024
Niet alle jongeren kunnen makkelijk boodschappen doen
- 24 mei 2017
- Economie
Zo’n 20 procent van de 15-jarigen in Nederland kan niet zelfstandig financiële beslissingen nemen. Bij deze jongeren gaat het lezen van een bonnetje niet altijd even makkelijk en ze kunnen alleen iets kopen wat ze al eerder hebben gekocht met iemand erbij.
Dit is gebleken uit een wereldwijd Pisa-onderzoek van OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. ‘Pisa’ staat voor Programme for International Student Assessment. Het onderzoek is verricht onder 48.000 15-jarigen in vijftien landen
Nederland
De groep Nederlandse 15-jarigen met beperkte financiële vaardigheden is relatief iets beter dan het internationaal gemiddelde. De 15-jarigen in Brazilië hebben het bijvoorbeeld moeilijker met financiële beslissingen. 53 procent van de jongeren kunnen moeilijk met financiën omgaan. De jongeren in Rusland zijn echter wel beter met financiën. Daar hebben maar 11 procent moeite met financiële beslissingen.
Bezorgd
Het Nibud, Nationaal instituut voor budgetvoorlichting, is bezorgd om deze cijfers. “Door de ontoereikende kennis die leerlingen nu hebben, is er een groot risico dat zij later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen”, aldus het instituut.
Internationaal gezien weten de jongeren in Nederland relatief veel over financiën. Ze weten bijvoorbeeld wat inkomstenbelasting is en ze kunnen uitleggen wat er allemaal op een bonnetje staat en waar het bedrag op de bonnetjes uit bestaat.
Volgens de OESO wordt er genoeg aandacht geschonken op het basis- en voortgezet onderwijs voor financiële vaardigheden. Ook andere organisaties bieden hier lesmateriaal voor aan waar de scholen spontaan gebruik van maken.
Bijbaantjes
Ook schijnt bijbaantjes en het sociaaleconomische milieu van de 15-jarigen een relatie te hebben met deze vaardigheden. Wat ook uit het onderzoek kwam, is dat jongeren uit gezinnen met hogere inkomens meestal incidentele klusjes hebben, zoals oppassen. Jongeren waar minder wordt verdiend hebben vaker een bijbaantje, zoals kassière.
Jongeren die niet zo financieel vaardig zijn, zitten meestal in een sociaaleconomisch achterstandssituatie. Deze groep praat ook weinig met hun ouders over financiën. Het Nibud heeft daarom een advies onderschreven in een SER-rapport.
Meer nieuws op Zakelijk Dagblad.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief