- 23 November 2024
Te veel boeterente betaald door huizenbezitters
- 20 maart 2017
- Binnenland Economie
Tienduizenden huizenbezitters hebben duizenden euro’s te veel betaald aan boeterente. Dit gebeurde vooral bij het oversluiten van een hypotheek of het jaarlijks meer aflossen dan afgesproken. De huizenbezitters krijgen dit deel terug.
Oversluiten
De financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), presenteerde maandag de nieuwe richtlijnen hoe hypotheekverstrekkers de boeterente eerlijk moeten berekenen. Het blijkt dat deze richtlijnen nodig zijn, want er zijn veel mensen die oversluiten en daarbij gebruik willen maken van de lagere rente. Het oversluiten van een hypotheek gebeurt alleen als de huisbezitter een lagere rente gaat betalen.
Ook een huisbezitter die een hypotheek eerder aflost, moet een boeterente betalen aan de hypotheekverstrekker.
Een boeterente is wettelijk toegestaan, aangezien er een contract wordt verbroken. Echter mag een bank of verzekeraar niet méér geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden.
Fictieve hypotheken
De AMF legde twaalf fictieve hypotheken voor aan tien grote hypotheekverstrekkers. Deze tien zijn goed voor 95 procent van de hypotheekmarkt. De toezichthouder wilde onderzoeken hoe deze verstrekkers de boeterente berekenen.
Uit het onderzoek bleek dat er een rekenmethode gebruikt werd waar de hypotheekverstrekkers vooral baat bij hadden. De rekensommen waren niet altijd eerlijk en transparant. Doordat veel getallen niet na te rekenen waren, betaalden huizenbezitters te veel boeterente.
Volgens de AFM moet dit afgelopen zijn en is met vier nieuwe regels gekomen voor het berekenen van de boeterente. Er moet maar één manier zijn om de boeterente te berekenen.
Te veel betaald
”Oversluiters betalen jaarlijks zo’n 200 miljoen euro te veel boeterente”, aldus Michiel Lensink van online-hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. ”Wij baseren dit op 26.500 dossiers. We hebben de huidige rekenmethode van de banken vergeleken met de nieuwe regels van de AFM. Daaruit blijkt dat de berekening van de banken 13 procent hoger uitkomt dan de AFM voorschrijft. Consumenten betaalden gemiddeld zo’n 3000 euro te veel oversluitboete.”
Geld terug
Mensen die teveel betaald hebben, krijgen hun geld automatisch terug. Hier hoeven ze zelf niet achterna te gaan. Als het geld niet terug wordt betaald, dan ontvangt de hypotheekverstrekker een boete van de AFM.
Ikbenfrits.nl startte in september 2016 een Oversluitclaim. Zij vinden dat iedereen die te veel heeft betaald een schadevergoeding krijgt. Er is volgens hen in de afgelopen twintig jaar in totaal zo’n 2 tot 4 miljard te veel berekend.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief