- 21 November 2024
Brussel wil macht inperken van Google en Facebook
- 10 mei 2017
- Recht
De Europese Commissie zit eraan te denken om extra maatregelen te nemen om de dominantie van ‘s werelds grootste bedrijven beperken. Google, Facebook, Apple en Amazon genereren namelijk gigantische hoeveelheden data, maar delen die nauwelijks met bedrijven op hun internetplatformen. Eurocommissaris Andrus Ansip meldt dit woensdag.
Het gaat onder andere om klantgegevens, verkoopinformatie en advertentiestatistieken. Kleine bedrijven kunnen namelijk niet tot aan gegevens komen en het schijnt dat de relatie tussen de bedrijven eenzijdig is. Uit het onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er contracten plotseling gewijzigd worden.
De Commissie noemt specifiek ook de algoritmes van zoekmachines en met name die van Google. Bedrijven moeten plotseling genoegen nemen met een veel lagere positie in de zoekresultaten. Ansip vindt dat er meer transparantie aanwezig moet zijn bij dit soort wijzigingen. Ook moet het duidelijk zijn waar bedrijven terecht kunnen als ze benadeeld voelen.
Echter zijn er nog geen conrete wetsvoorstellingen, maar de Commissie dreigt er dit jaar wel mee te komen. Tot die tijd kunnen de grootste techbedrijven laten zien dat ze bereid zijn om te stoppen met de ‘oneerlijke handelspraktijken en contractclausules’.
Belang van data
De actie van Ansip is opmerkelijk, aangezien het gebruikelijk is dat machtsmisbruik wordt aangepakt via de mededingingswetgeving. Echter is het lastig om via deze regelgeving vat te krijgen op de data-economie van deze tijd. Deze groeit namelijk razend snel. Procedures duren ook vrij lang en er is niet altijd een oogje voor het belang van het bezit van data.
Dat er niet altijd een oog is voor het belang van data is gebleken bij de overname van WhatsApp door Facebook. Deze overname keurde de Europese Commissie al vrij snel goed. Later bleek dus dat Facebook hier een enorme hoeveelheid informatie verkreeg door de overname.
Google heeft al enkele jaren een mededingingsonderzoek aan de broek hangen. Dit is vanwege een vermoede van machtsmisbruik. Facebook zou ook nog een boete kunnen krijgen. Het bedrijf zou bij de overname van WhatsApp onjuiste informatie hebben gegeven aan de autoriteiten.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 16 december 2022
Spijker uw kennis over het omgevingsrecht bij!
- 26 april 2022
Online casino’s zijn ze het waard?
- 4 april 2022
Online gokken in Nederland nu pas Legaal
- 17 februari 2022
Verdwijnt de coronapas voorlopig of definitief?
Ontvang de nieuwsbrief