- 21 November 2024
Vlaktaks besproken door nieuwe kabinet
Het nieuwe kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie praat over een eenvoudiger belastingsysteem. Nu betalen mensen met een hoger inkomen nog een hoger percentage belasting. Maar er wordt gesproken over een ‘sociale vlaktaks’, waarbij er één vast percentage komt. Alleen de hoogste inkomens zouden in dit systeem een hoger percentage moeten betalen. Er zijn vier belastingschijven met achtereenvolgens de percentages: 36,5%, 40,80%, 40,80% en 52%. Na de belastinghervorming zouden de eerste drie schijven worden samengevoegd en een lager percentage vormen van zo een 35%. Daarnaast komt dus nog een apart tarief voor inkomens hoger dan 75.000 euro, waardoor de vlaktaks niet geheel ‘vlak’ blijkt.
Huidige situatie
In de huidige schijven is het zo dat er vier tarieven zijn. Voor de mensen onder de AOW-leeftijd geldt dat de middelste twee percentages hetzelfde zijn. Dit is van toepassing op de inkomens tussen de 19.982 en 67.071 euro. Eigenlijk zijn er dus maar drie schijven te onderscheiden. Alleen voor mensen die ouder zijn dan de AOW-leeftijd, gelden andere percentages waarbij wel vier schijven zijn te onderscheiden met vier verschillende percentages.
Vlaktaks goed voor middeninkomens
Het grootste voordeel komt dus te liggen bij de middeninkomens. Waar zij eerst 40,8% moesten afleggen, zal dit percentage in het nieuwe systeem lager komen te liggen. Daardoor zullen dus minder mensen beroep hoeven te doen op toeslagen. Het eerste belastingpercentage in het nieuwe systeem is nog niet zeker en zal dus nog moeten worden bepaald. Om dit systeem in te voeren, zal er veel geld nodig zijn om de misgelopen belasting centen op te vangen. Voordat dit systeem zal worden ingevoerd, moet dus eerst hiernaar worden gekeken.
CDA pleit al langer voor de vlaktaks en ChristenUnie is het hier ook mee eens. Alle partijen in het nieuwe kabinet willen graag naar een eenvoudiger belastingstelsel toe en de invoering van vlaktaks lijkt vooralsnog de meest voor de hand liggende optie. In het jaar 2015 is al eerder een poging ondernomen om deze hervorming door te voeren, maar door politieke onwil kwam dit idee niet van de grond.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 16 december 2022
Spijker uw kennis over het omgevingsrecht bij!
- 26 april 2022
Online casino’s zijn ze het waard?
- 4 april 2022
Online gokken in Nederland nu pas Legaal
- 17 februari 2022
Verdwijnt de coronapas voorlopig of definitief?
Ontvang de nieuwsbrief
Comment (1)
Jan
12 sep 2017Mensen in de middeninkomens hebben geen recht op toeslagen, daar verdienen ze teveel voor.