- 22 November 2024
Nederlandse bierbrouwerijen verviervoudigd in 10 jaar
- 13 juni 2017
- Binnenland
Het aantal bierbrouwerijen is sinds 2007 meer dan verviervoudigd. Tien jaar geleden waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 90 bierbrouwers. Momenteel staat dit aantal op 370. Dit bleek uit de cijfers over bedrijfsvestingen die het CBS dinsdag bekend maakte.
De oorzaak van de enorme groei ligt vooral bij de eenmanszaken. In 2007 telde Nederland slechts veertig zelfstandige brouwerijen. Dit aantal is inmiddels bijna zeven keer zo groot geworden en staat nu op 270 bierbrouwerijen. Dat betekent dat bijna 73 procent van de bierbrouwerijen een eenmanszaak is.
De iets grotere brouwerijen, die twee tot vijf medewerkers hebben is sinds 2007 verdrievoudigd. Tien jaar geleden waren het er twintig en nu dus zestig. Het aantal bierbrouwerijen met vijf of meer werknemers nam relatief minder snel toe. Tussen 2007 en 2017 groeide dit aantal van 25 naar 35.
Wat betreft de locatie van de bierbedrijven is er sprake een flinke verschuiving in de afgelopen tien jaar. De provincies Noord-Brabant en Limburg waren eerst de bierbrouwerijprovincies van Nederland. In 2017 staat Noord-Holland echter op de eerste plaats. Momenteel telt de provincie 95 brouwerijen. Vooral in Amsterdam groeide het aantal hard. In 2007 waren er slechts vijf brouwers in de hoofdstad, momenteel zijn dit er liefst 45. De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland staan op plaats twee en drie.
Bierbrouwerijen verhuren faciliteiten
Volgens bier connaisseur Jos Ausems is de groei te verklaren door de vraag naar streekproducten. Lokale brouwers spelen hier op in door ambachtelijk bier te produceren. Volgens zijn statistieken ligt het aantal brouwers nog hoger. Hij geeft aan dat stichtingen die bierbrouwen niet worden meegenomen in de cijfers van het CBS. Ook ziet hij dat het aantal huurders van brouwerijen stijgt. Veel eenmansbrouwers huren de faciliteiten van andere brouwerijen voor hun eigen recepten. Sommige brouwerijen zijn zelfs gestopt met de eigen productie en verhuren alleen hun faciliteiten.
De oude generatie brouwers houdt het volgens Ausems vooral bij de klassieke bieren. De jongere generatie staat echter open voor verschillende smaken. Vooral in de grote steden durven zij te experimenteren. “Denk aan allerlei kruiden en citroengras. Het zijn vrije jongens die proberen iets leuks te doen. Dat past bij een cultuur als de stad Amsterdam.”
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief