- 22 November 2024
Specialistische studies bieden meer banen
- 12 oktober 2017
- 1
- Binnenland
Specialistische studies bieden over het algemeen meer banen voor mbo’ers, blijkt uit onderzoek. Waar eerst werd gedacht dat brede opleidingen de baan kansen van de mbo’ers verhoogde, bleek dit juist niet zo te zijn. Bij brede studies kan worden gedacht aan de studie voor verpleegkundige of voor onderhoudsmonteur. Echter de mensen die hebben geleerd voor de beroepen automonteur en tuinontwerper hebben grotere kans van slagen op de arbeidsmarkt.
Specialistische studies zijn ook een zekerheid voor de toekomst
De wereld verandert snel en het advies luidt dan ook altijd: zorg ervoor dat je je kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De snel veranderende wereld is vooral te wijten aan automatisering. Vooral in de technische opleidingen speelt dit een grote rol. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten welke vaardigheden een toekomstige werknemer moet hebben. Mbo-scholen leiden hun studenten dan ook breed op, zodat ze van alles wat weten. Wanneer de studenten leren samenwerken, kritisch leren denken en problemen kunnen oplossen, dan zullen ze altijd werk kunnen vinden. Zo denken de scholen in ieder geval.
Onderzoek
Onderzoekers van onder andere ecbo en ROA stellen dat werknemers al tientallen jaren opzoek zijn naar specialisten. In de toekomst willen zij deze mensen nog steeds het liefst in dienst nemen. M. Buisman, onderzoeker, meldt dat bedrijven, specialisten nog steeds interessant vinden door hun grote expertise op een bepaald vakgebied. Scholen gaan er van uit dat deze kennis snel veroudert, maar het tegendeel is waar. Deze specialisten kunnen door hun vele kennis juist makkelijker mee veranderen met nieuwe ontwikkelingen.
Aan de andere kant moeten studenten van het mbo breed opgeleid zijn wat betreft taal en rekenen. Bedrijven stellen hier steeds hogere eisen aan en ze merken dat op deze gebieden mbo’ers vaak wat onderpresteren. Opvallend is dat vooral bij de mbo studies, de studies minder goed aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Hierdoor vervullen mbo’ers andere functies dan waarvoor ze zijn opgeleid en verdienen ze minder.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief
Comment (1)
Maya van den Heuvel
02 nov 2017Jammer dat het artikel geen bron vermeld. Daardoor weet ik niet waarop de uitspraken dat het MBO het zo slecht doet in de ogen van het beroepenveld zijn gebaseerd. Ik kijk regelmatig naar de site http://www.onderwijsincijfers.nl , een samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). En daar wordt duidelijk dat de werkelijkheid behoorlijk genuanceerder is dan de schrijver van bovenstaand artikel wil laten lijken.
Ik ben het met de schrijver wel eens dat elke werkloze MBO’er er één te veel is. Daarom nemen we de cijfers over aansluiting met die arbeidsmarkt ook serieus. We besteden aandacht aan de ontwikkelingen in de regio en de vragen om arbeidskrachten van de bedrijven nu en in de toekomst. MBO is bij uitstek beroepsgericht en ontwikkelt het onderwijzen&leren samen met het bedrijfsleven. Daarmee is in het MBO het leren altijd verweven met werken in de praktijk. Daarbij begeleiden we samen met het bedrijfsleven onze studenten in hun persoonlijke ontwikkeling en besteden we aandacht aan wat de overheid ‘burgerschap’ is gaan noemen. De diversiteit in doelgroep is groot. Het aanbod aan leerwegen eveneens, en dat maakt onze opdracht des te uitdagender. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/opleidingen-niveaus-en-leerwegen-in-het-mbo). Dit leidt tot differentiatie in leerwegen. ‘Beroepsgericht opleiden’, is een kunde die niet voor alle niveau’s hetzelfde is als ‘functiegericht opleiden’.