- 24 November 2024
Nederlandse economie groeit minder sterk
- 5 oktober 2016
- Binnenland
De Nederlandse economie groeit minder snel dan verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds presenteerde deze cijfers afgelopen dinsdag. Het IMF gaat ervan uit dat de economische groei van Nederland volgend jaar gereduceerd wordt naar 1,6 procent. Dit jaar was de economische groei nog 1,7 procent. In april van dit jaar werd er nog verwacht dat er in 2017 een procentuele groei van bijna 2 procent zou worden gerealiseerd. De nieuwe verwachting zijn dus een stuk minder optimistisch. Ook de verwachtingen van de werkloosheid vallen anders uit. Eerst ging het IMF uit van een daling van 6,2 procent van de werkloosheid. Nu wordt er voorspelt dat er een daling van 6,5 procent van de werkloosheid gaat plaats vinden in 2017.
Meer rijke landen
Nederland is het niet het enige land die ziet dat hun prognoses toch anders blijken. Meerdere rijke landen zien ook dat hun verwachtingen anders uitvallen. In de Verenigde Staten werd er eerst uitgegaan van een economische groei van 2,2 procent. Uit nieuwe prognoses blijkt de economische groei slechts 1,6 procent te zijn. Er wordt nu verwacht dat de VS in 2017 wel een economische groei van 2,2 procent gaat kennen. Eerder was dit nog 2,5 procent. Ook China kent een zware afzwakking van de economische groei. Dit jaar zal de groei afzwakken naar 6,6 procent, een jaar eerder was dit nog 7 procent. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de groei afneemt naar 6,2 procent. Brazilië en Rusland verwachten wel een lichte groei van de economie.
Matige groei
De economische groei na de financiële groei zit nog steeds in een lage versnelling. In historisch opzicht verwacht IMF een matige internationale economische groei van circa 3 procent. De langzame groei valt als een gevaar te zien. Het heeft impact op de internationale handel en voor de migrantenstroom. Hoofdeconoom Maurice Obstfeld zegt “We brengen de wereldeconomie nog verder in het slop als we de klok op het gebied van de handel terugdraaien. ”
Protectionisme
De overheden gaan daarom de strijd aan met protectionisme, maatregelen van de overheid om verschillende sectoren te beschermen denk bijvoorbeeld aan invoerquota’s. De overheid is nu nog te afhankelijk van de centrale bank. Deze banken zitten wel op het juiste spoor, maar zo kan de economie niet blijven versterken, de trend zwakt uiteindelijk af. Overheden moeten daarom investeren in infrastructuur, onderwijs, technologie en moeten zij de inkomensongelijkheid nivelleren. Vooral in de landen waar de ongelijkheid is gegroeid is er sprake van het protectionisme. Zo kwamen de Britten al met hun Brexit. De gevolgen op lange termijn zijn hier nog niet van duidelijk.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief