- 22 November 2024
Meer Amerikaanse fastfoodketens op Nederlandse bodem
- 4 april 2017
- Binnenland Economie
Eerder is er aangekondigd dat er meer Amerikaanse fastfoodketens naar Nederland komen en dat gaat meer vorm krijgen. Vandaag opent Taco Bell in Eindhoven haar eerste Nederlandse vestiging en in Amsterdam is vorige week de eerste Dunkin’ Donuts geopend. De donut winkel opent later deze week zijn tweede filiaal.
Ook grillketen TGI Friday’s, hamburgerketen Five Guys en Pizzahut hebben plannen om in Nederland te vestigen. Volgens foodwatcher Ubel Zuiderveld lijkt het wel een invasie. ”In de jaren 70 kwamen McDonald’s, KFC en Pizzahut. In de jaren 90 volgde een minder succesvol golfje met Wendy’s (burgers), Arby’s (sandwiches) en Applebee’s (grill). Die zijn allemaal alweer weg.”, aldus Zuiderveld.
Betere tijden
Nadat Starbucks voet op Nederlandse bodem had gezet (in 2007), kwam de economische crisis en was het voor andere Amerikaanse fastfoodketens niet interessant om naar Nederland te komen. Nu de economie verbeterd, zijn er grote plannen ontstaan bij de fastfoodketens. Ook ketens die niet succesvol waren in Nederland proberen het nog een keer.
Roberto Fava van Dunkin’ Donuts zegt dat de tijden zijn veranderd. ”In die tijd dronken we koffie vooral nog thuis, nu lopen we regelmatig op straat met koffie in onze hand. En onze maatschappij is nog verder ver-amerikaniseerd, waardoor Amerikaans gebak het goed doet: brownies, muffins en donuts zijn nu heel gewoon.”
In Amerika is het voor de ketens moeilijker geworden om te groeien, dus zoeken zij de groei buiten Amerika. ”Vaak eerst in Canada, dan in het Verenigd Koninkrijk en dan maken ze de sprong naar Nederland. We zijn nog steeds een beetje de poort naar Europa, al is het helaas wat minder geworden omdat Nederland wat meer met zichzelf bezig is.”, aldus foodwatcher Zuiderveld.
Ongezond
Het voedsel van de Amerikaanse fastfoodketens worden meestal geassocieerd met ongezond eten. Toch voorziet Zuiderveld dat de traditionele fastfood de komende jaren gaat groeien.
Er zijn overigens veel kansen op het gebied van gezond eten. “In de wat grotere steden bestaan al veel kleine zaken die zich richten op vers, biologisch en gezond. Koelvitrines met ter plekke gemaakte yoghurt met bessen, dat soort producten. Dat gaat ook wel groeien.”
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief