- 21 November 2024
Grootste omzetstijging voor supermarkten sinds begin crisis
- 24 september 2018
- Binnenland
De supermarkten in Nederland doen het goed. In het tweede kwartaal van dit jaar is er een duidelijke omzetstijging voor supermarkten zichtbaar sinds het uitbreken van de economische crisis. In dit artikel vertellen wij graag meer over alles wat er voor gezorgd heeft dat deze omzetgroei gerealiseerd is uit cijfers die gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo boekten supermarkten in het tweede kwartaal van 2017 4.7 procent meer omzet.
De cijfers: omzetstijging voor supermarkten
Het waren niet alleen de supermarkten die het beter deden, de gehele detailhandel ging er omzet technisch namelijk op vooruit: op jaarbasis namelijk met 4,1 procent. Toch zijn er ook ondernemers die het moeilijker hebben. Voedingsspeciaalzaken als slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen hebben een moeilijkere periode achter de rug. Deze ondernemers zetten 0,1 procent minder om dan dat zij een jaar geleden nog hebben gedaan.
Als er word gekeken over een periode van tien jaar dan is de omzetstijging voor supermarkten nog veel duidelijker zichtbaar. Als we kijken naar de supermarkten dan lag de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar 26 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Van de speciaalzaken is te zien dat dit juist 11 procent lager ligt.
Niet alleen de supermarkten doen het goed
Er is namelijk nog een sector die een groei laat zien. In het tweede kwartaal boekte ook winkels als doe-het-zelfzaken, meubelwinkels en drogisterijen een omzetverhoging van 2,5 procent als we dit vergelijken met een jaar eerder.
Helaas waren er ook in de non-foodsector een aantal handelaren die het moeilijk hadden. Ook speelgoedwinkels hadden het zwaar, met een 13 procent lagere omzet. Maar ook in de consumentenelektronica en in de witgoed zag men de omzet teruglopen.
Gevolg van deze cijfers
Een gevolg dat kan worden vertaald uit deze cijfers is onder andere een groeiend tekort aan personeel. Dit geldt vooral voor de supermarken en warenhuizen die extra personeel zochten, hiervan zocht 14 procent aan het eind van het vorige kwartaal extra medewerkers.
Alle cijfers die het CBS heeft gepubliceerd zijn vergeleken met het eerste kwartaal van 2015. Toen zocht nog slechts 1 procent van de supermarkten en warenhuizen werknemers.
Bij internetwinkels ligt het personeelstekort nog hoger. Bij deze bedrijven heeft 18 procent op dit moment te weinig medewerkers. Begin 2015 was dit minder dan 1 procent.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief