- 23 November 2024
Energielabel voor je bedrijfspand, waarom?
- 10 december 2019
- Bedrijven Binnenland
Gebouwen in Nederland worden vaak voorzien van een energielabel. Dit komt mede doordat een energielabel voor je bedrijfspand verplicht is. Met een energielabel kan een indicatie worden gegeven van de staat van het gebouw met betrekking tot duurzaamheid. Een dergelijk label kan direct tonen hoe energiezuinig een gebouw is.
Energielabels zijn in het leven geroepen door de overheid en moeten worden toegekend aan woningen en bedrijfspanden. Dat is nodig om eventuele kopers van het gebouw of huurders te laten zien hoe energiezuinig het gebouw is. Een energielabel is opgebouwd uit verschillende labels waarmee met kleuren en letters de duurzaamheid van een pand wordt aangegeven. Dit zijn energielabels A, B, C, D, E, F en G. Het label A is zeer zuinig en heeft een donkergroene kleur en via de kleuren lichtgroen, groengeel, lichtgeel, donkergeel en oranje wordt het label aan de onderkant afgesloten met label G in een donkerrode kleur.
Energielabel voor bedrijfspanden
Net als voor woningen geldt ook voor bedrijfspanden een energielabel. Het energielabel is door de overheid in het leven geroepen om bedrijven op deze manier te stimuleren een pand te verduurzamen. Met het label wordt getoond hoe energiezuinig een gebouw is en wat er verbeterd kan worden. Op die manier kunnen eigenaren van bedrijfspanden aanpassingen aan het gebouw maken zodat de duurzaamheid omhoog gaat en het label ook verbeterd kan worden. Op het moment dat een pand verkocht of verhuurd wordt, moet er een energielabel aanwezig zijn. De eigenaar van het gebouw is hiertoe zelfs verplicht. Als er geen energielabel getoond kan worden, dan riskeert de eigenaar van het pand een boete.
Toekomst energielabel bedrijfspand
Om ervoor te zorgen dat bedrijven en gebouwen steeds meer verduurzamen, worden de regels en wetgeving met betrekking tot energielabels in de toekomst ook aangescherpt. Hiermee probeert de overheid bedrijven te stimuleren om te investeren in verduurzaming met als gevolg dat het milieu hierdoor positieve gevolgen ondervindt. Vanaf het jaar 2023 moet elk bedrijfspand dan ook voorzien zijn van een energielabel A, B of C. Dat zijn de hoogste labels die aan een pand kunnen worden toegewezen. Heeft een gebouw een lager label, dan moeten er aanpassingen gedaan worden om het label te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan mag het gebouw niet meer gebruikt worden. Benieuwd welk energielabel je bedrijfspand nu heeft? Vraag direct een energielabel bedrijfspand aan via Bedrijfsenergielabels.nl.
Goed om te weten
Er zijn uitzonderingen voor bepaalde gebouwen voor het hebben van een energielabel. Zo is het bijvoorbeeld voor monumentale panden niet verplicht om een energielabel te hebben. Ook gebouwen die gebruikt worden voor industriële doeleinden hebben geen verplichting tot het hebben van een groen energielabel.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief