- 22 November 2024
Energielabel bedrijfspand: dit is wat je moet weten!
- 14 juli 2020
- Bedrijven Binnenland Economie
Als pandeigenaar riskeer je een flinke boete als je niet beschikt over een geldig energielabel bij verkoop of verhuur van je bedrijfspand. Sinds 2015 is het namelijk verplicht om voor elk bedrijfspand bij verkoop of verhuur over een geregistreerd energielabel te beschikken. Voldoe je niet aan deze verplichting? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.
Pandeigenaren zitten natuurlijk niet te wachten op zo’n boete, daarom is het belangrijk om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen. Maar wat is een energielabel eigenlijk? Hoe zit het precies met deze verplichting? En hoe kan je een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen? Hieronder vertellen wij alles wat je over dit onderwerp moet weten!
Wat is een energielabel voor bedrijfspand?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een bedrijfspand is, waardoor potentiële koper of huurders inzicht hebben in de energieprestaties van het desbetreffende pand. Ook kan zo’n energielabel door de pandeigenaar aangevraagd worden om meer inzicht te krijgen in de huidige energieprestaties van het pand. Verder ontvang je bij het aanvragen van een energielabel een compleet energie adviesrapport, waarin ook maatregelen staan om het energieverbruik te verminderen. Het energielabel kan variëren van A tot een G, waarbij A de meest energiezuinige energieklasse is.
Vanaf 2023 minimaal energielabel-C verplicht
Voor kantoren groter dan 100 m2 is het vanaf 2023 verplicht om over minimaal een energielabel-C te beschikken. Krijgt je bedrijfspand een slechter energielabel? Dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Het is daarom belangrijk om met het oog op de toekomst ervoor te zorgen dat je bedrijfspand minimaal een energielabel-C krijgt. Dit kan je bewerkstelligen door energiebesparende maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie verbeteren, overstappen op LED-verlichting, zonwering of je oude CV ketel te vervangen.
Hoe lang is een energielabel bedrijfspand geldig?
Heb je een energielabel voor je bedrijfspand aangevraagd? En is deze door een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf geregistreerd? Dan is het energielabel voor maar liefst 10 jaar na uitgifte geldig.
Hoe werkt het aanvragen van een energielabel?
Een energielabel is dus voor bijna alle bedrijfspanden in Nederland verplicht. Enkel voor religieuze gebouwen, tijdelijke gebouwen, opslagruimtes, monumenten en sommige recreatiewoningen is een energielabel niet verplicht. Het aanvragen van een geldig energielabel voor je bedrijfspand is erg gemakkelijk. Via EnergielabelVoorMijnPand.nl kan je direct een afspraak inplannen, vervolgens wordt er tijdens de opname van het pand op locatie gekeken naar de energiezuinigheid. De genoteerde gegevens wordt vervolgens op kantoor uitgewerkt tot een energie prestatie advies rapport. In dit rapport vind je het huidige energielabel en maatregelen die je kunt nemen voor energiebesparing.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief