- 21 November 2024
Een cashloze maatschappij: betalen voor geld opnemen
- 12 augustus 2021
- Binnenland Economie
Ben jij klant bij ABN AMRO en wil jij cash geld opnemen? Let dan goed op, want hier moet je binnenkort voor gaan betalen. “Dit is een stap richting de cashloze maatschappij. Niet erg, maar het moet wel op de juiste manier worden begeleid.”, zegt Richard van Hooijdonk, futurist en keynote-speaker, hierover. Een deep-dive met Richard.
Moeilijke discussie
Allereerst geeft Van Hooijdonk aan dat het een moeilijke discussie is om te bepalen of dit nu een stap in de goede richting is of niet. “Het begon allemaal toen de banken aankondigden dat we alleen nog maar konden pinnen en niet meer contant konden opnemen. De wereld was te klein, we zouden allemaal worden overvallen. Dat is niet gebeurd. We hebben dat gewoon opgepakt in de wereld. Wat ik wel vooral zie bij de financiële instellingen is dat ze ‘ons mensen’ digitaal willen ontwikkelen. Papier is duur en er komt steeds meer extra concurrentie bij als Apple Pay, Google Pay, noem het maar op. Dus focussen op digitale betaalmiddelen biedt voor de banken een uitkomst.”, aldus Richard van Hooijdonk.
Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid staan voorop
Naast de opkomende concurrentie en de hoge kosten voor het gebruik van papier denkt van Richard Van Hooijdonk dat het ook te maken heeft met een stukje veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Een pinpas of telefoon kan net zo gemakkelijk worden gestolen als contant geld, maar dat laatste heeft een directe waarde ten opzichte van de andere twee. Hierdoor is het een gewilder doel voor ‘straatcriminelen’. Zonder contact geld zou het veiliger op straat kunnen worden. Dat is dan ook volgens hem de reden dat de Europese Commissie al langer het plan heeft om contant geld uit te faseren.
Richard Van Hoodijonk: Vooruitgang voor onze samenleving
Naast het feit dat het een logische ontwikkeling is aan de “bankzijde” biedt het ook veel kansen voor ouderen en laaggeletterden. “Zij hebben ook baat bij digitaal betalen”, zegt Richard. “Ze gaan uitstekend om met innovaties. Vooruitgang betekent dat je ook afscheid neemt van oude dingen”, vindt de futurist. Huishoudboekjes worden ook steeds vaker in apps bijgehouden door gezinnen, maar ook steeds vaker door ouderen. Die apps zijn vooral handig in combinatie met digitaal betalen. “Als je contant blijft betalen, kun je die apps niet optimaal gebruiken.“, zo redeneert Richard Van Hooijdonk.
Richard Van Hooijdonk is over dit onderwerp recentelijk in gesprek geweest met NPO 1 Radio, Cynthia Tulp (betaaldeskundige van ABN AMRO) en Arjan Vliegenthart (directeur NIBUD). Voor het volledige gesprek ga je naar nporadio1.nl.
Over Richard Van Hooijdonk
Futurist, trendwatcher, keynote-speaker. Dat is hoe je Richard Van Hooijdonk kan omschrijven. Hij heeft onder andere gewerkt in verschillende marketing- en managementfuncties bij bedrijven als SNS, OHRA en Delta Lloyd en kwam er al snel achter dat nieuwe technologieën zijn passie was. In 2014 besloot hij van zijn passie zijn werk te maken en sindsdien is hij een graag geziene (of gehoorde) gast in verschillende tv-programma’s, radioprogramma’s en podcasts. Lees zijn ondernemersprofiel hier!
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief