- 23 November 2024
De economie groeit verder, volgens het CPB
- 13 december 2016
- Binnenland Economie
De Nederlandse economie en het overheidstekort staan er beter voor dan een aantal maanden van te voren werd verwacht. Volgend jaar zal het kabinet Rutte-II afsluiten zonder overheidstekort. De economie trekt ook weer aan en het ziet er naar uit dat de economie weer terug komt op het zelfde punt als voor de uitbraak van de financiële crisis in 2008.
Afgelopen dinsdag meldde het Centraal Planbureau dit in zijn decemberraming. Tevens voorzien de analisten van het kabinet een economische groei van 2,1 procent volgend jaar. Als deze voorspellingen kloppen dan boekt de Nederlandse economie een zelfde vooruitgang als in 2016 werd gerealiseerd. Het jaar ervoor (2015) werd er een groei van 2 procent gerealiseerd. Enkele maanden geleden was de voorspelling dat de groei zou krimpen naar 1,7 procent voor 2016 en 2017.
Overheidstekort
Voorheen viel er al te zien dat de economische groei voor veel belastingmeevallers zorgde. Dit is de reden waarom het overheidstekort dit jaar lager valt dan er werd gedacht. Tevens verwacht het Centraal Planbureau dat de ontwikkeling zich verder zullen voortzetten. Hierdoor zullen de overheids -uitgaven en inkomsten in de eerste negen maanden van volgend jaar in balans zijn.
Werkloosheid
De sterke groei zorgt er ook voor dat de economie weer op hetzelfde peil komt als voor de crisis in 2008, per bevolkingshoofd. Ook de werkgelegenheid zit in de lift en is ook bijna op hetzelfde niveau als voor de crisis. Volgens het CPB heeft het wel behoorlijk lang geduurd voor dat dit herstelt was. De werkloosheid blijft wel 5,3 procent hoger dan voor de recessies, maar toch blijft het wel dalen.
Koopkracht
Volgend jaar zal de economie nog meer aantrekken omdat de consumenten zullen profiteren van de loonstijgingen van de afgelopen twee jaar. De koopkracht zal daarom ook toenemen, echter is de groei hiervan wel lager dan in dit jaar. Voor volgend jaar wordt er verwacht dat de koopkracht met 0,7 procent zal toenemen, dit jaar was dat 3 procent.
Politieke onrust
Toch zegt het CPB dat er onzekerheden zijn. Ondanks de positieve prognoses is het in de EU nog erg onrustig, gekeken naar de politieke situaties. De gevolgen van Brexit zijn gelukkig niet zo ingrijpend als verwacht. Wij blijven wel last houden van de matige groei van de wereldhandel, maar er wordt wel verwacht dat Nederland hier een groter aandeel in krijgt.
Staatsschuld
Een andere positieve ontwikkeling is de daling van de staatsschuld. Volgens voorspellingen komt de staatsschuld in 2017 onder het maximum van 60 procent van het bbp. Dit werd sinds 2010 niet meer gerealiseerd.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief