- 23 November 2024
Duurzaam vliegen met biokerosine
- 27 oktober 2017
- 1
- Binnenland
Duurzaam vliegen is iets wat het nieuwe kabinet erg graag ziet gebeuren op de korte termijn. Dit is mogelijk door gebruik te maken van biokerosine. Echter is dit bijna niet te krijgen in Nederland. Volgens experts is dit niet iets dat snel gaat veranderen.
Duurzaam vliegen van groot belang
Wereldwijd gezien maakt de luchtvaart slechts twee procent uit van de totale CO2 uitstoot. In Nederland is dit percentage een stuk hoger. In Nederland is dit zeven procent. Ondanks dat dit een groot deel inneemt van de luchtvervuiling, worden er geen accijns geheven op de kerosine die vliegtuigen gebruiken. Ook op een vliegticket wordt geen btw geheven.
Mensen vliegen meer en meer. En dit zorgt voor een luchtvaart toename van zo een 4 à 5 per jaar. Dit is geen goed voorruitzicht voor het milieu en dus moet de luchtvaart duurzamer worden, aldus luchtvaartexpert Joris Melkert.
Biokerosine de oplossing?
Biokerosine is een mengsel van kerosine en plantaardig of dierlijk materiaal. Er zijn op het moment meerdere verschillende soorten biokerosine goed gekeurd door de American Society for Testing and Materials. De ene soort bevat meer kerosine in het mengsel dan andere. Het is dus wel zo dat er altijd nog gebruik wordt gemaakt van kerosine.
Omdat biokerosine nog weinig wordt geproduceerd, is de weinige hoeveelheid die wel beschikbaar is, erg kostbaar. In de stevige concurrentie in de luchtvaart is het wachten op de partij die het risico durft te nemen om over te stappen op biokerosine. Dat kan wel eens een doorbraak worden in de concurrentie strijd.
KLM probeert al vluchten te laten vliegen op biokerosine. Maar vooralsnog is dit slecht op één procent van de vluchten het geval. Zij kunnen namelijk alleen bijtanken in Los Angeles, waar wel biokerosine verkrijgbaar is. Volgens Melkert is dit niet voldoende om een duurzame toekomst te realiseren voor de luchtvaart.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief
Comment (1)
Guus
23 dec 2017Biokerosine lijkt mooi maar is het niet. Bio-komt van plantaardige oliën. Die worden verkregen door op grote schaal bossen te kappen in zuid Amerika en Azië of in brand te steken. Daarna worden die gronden voor palmoliekweek gebruikt. Bijvoorbeeld in Indonesië worden jaarlijks vele vierkante kilometers bos afgebrand. De ontstane luchtvervuiling veroorzaakt zelfs voor enorme smog in Singapore. Dus, laat u niet om de tuin leiden met een verhaal dat bio-kerosine zo milieuvriendelijk is. De mensheid is bezig zichzelf te vernietigen. Dat klint wat theatraal en een “ver van mijn bed show, maar ongemerkt gaat alles langzaam die kant op. Denk alleen maar even aan onontkoombare verhoging van de zeespiegel. Hoe ziet Nederland eruit als de zeespiegel 3-7 hoger komt. Dat is met dijken niet meer te houden.