La Place
Naam: La Place B.V.
CEO: Bart van den Nieuwenhof
Oprichter: Paul Bringmann
Hoofdkantoor: Inundatiedok, 343439, JJNieuwegein
Opgericht: 1987
Omzet (2016): 100 miljoen euro
Aantal werknemers: 1500
Actief in: Nederland, Bali, Amerika, Duitsland
Over La Place
Op 17 september in het jaar 1987 werd de eerste La Place geopend in de V&D in Utrecht. Het bedrijf begon eerst met het verkopen van Franse broodjes. Maar door de concurrentie werd dit al snel veranderd in focaccia. Zij verkochten ook vers geperste sinaasappelsap, maar niemand geloofde dit. La Place koos er toen voor om het eten in het zicht van de klant klaar te maken, wat zij nu nog steeds doen. Pas in de 21ste eeuw ging La Place uitbreiden naar het buitenland. In 2007 werd er een La Place in Antwerpen in België geopend. In 2010 werd er ook een filiaal in Kortrijk België geopend. Beide filialen zijn inmiddels gesloten en dus heeft La Place geen vestigingen meer in België. In september 2013 werden er twee filialen geopend in Duitsland. In 2014 kozen ze ervoor om nog verder de wereld over te gaan en opende een filiaal op het vliegveld in Bali (Azië). In hetzelfde jaar werd er ook een vestiging geopend in het Google kantoor in New York.
V&D
Na de groei van La Place in het buitenland ging het in Nederland slechter. Op 31 december 2015 werden zij samen met moederbedrijf V&D failliet verklaard. Dit lag niet zo zeer aan La Place maar voornamelijk aan de V&D. Volgens kenners paste V&D niet de goede formules toe. Echter zag men nog wel potentie in La Place en de restaurantketen werd overgenomen door supermarktketen Jumbo voor 48 miljoen euro. Jumbo heeft La Place goed opgepikt zo hebben zij in het afgelopen jaar 11 procent meer omzet gerealiseerd.
Formules
La Place heeft open keukens zodat de klant inzicht krijgt in de verse bereiding van het eten. Elke dag wordt er met dagverse producten gewerkt, voornamelijk biologisch. De restaurantketen is een bedrijf wat naar duurzaamheid streeft. Zij waren de eerste met het Beter leven kenmerk. Zo hergebruiken zij de koffieprut voor de teelt van oesterzwammen. La Place kiest er voor om zijn filialen op druk bezochte plekken neer te zetten. Voorheen waren de V&D filialen hier ideaal voor. Tevens is het een selfservice restaurant, dit houdt in dat de klant zelf door het buffet kan lopen om eten te kiezen.
Ook hebben zij La Place cafe’s en La Place express. Dit zijn kleinere filialen waarbij de Express snel een broodje afgehaald kan worden.