ABN Amro
Naam: ABN AMRO Group N.V.
CEO: Gerrit Zalm
Oprichter: (Oorsprong) Willem I der Nederlanden
Hoofdkantoor: Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP, Amsterdam
Opgericht: (Oorsprong) 1824, (Naam sinds) 1991
Bedrijfsopbrengsten (2015): 8,455 miljard euro
Winst (2015): 1,924 miljoen euro
Aantal werknemers (2015): 22.048
Actief in: Nederland
Over ABN Amro
De Nederlandse Handelmaatschappij (NHM) werd in 1824 opgericht door Koning Willem I der Nederlanden. Pas in 1964 vond de eerste fusie plaats, dit was met de Twentsche Bank. De Algemene Bank Nederland (ABN) was geboren. In hetzelfde jaar fuseerde ook de Amsterdamsche Bank en Rotterdamsche Bank, dit werd de AMRO Bank. In 1991 gingen ook deze twee banken fuseren en dit werd de ABN Amro bank zoals wij het nu kennen. De bank toonde veel ambitie en zag kansen liggen in het buitenland. Zij gingen daarom ook naar de Verenigde Staten en kochten hier twee banken op, Talman Home en LaSalle National Bank. Van 1994 tot en met 1998 was ABN Amro zelfs de grootste buitenlandse bank in Amerika. In deze periode waren er twee keer zoveel werknemers in de Verenigde Staten dan dat er in Nederland was. De ambitie van de bank laag ook bij het zogenaamde investment banking. Zo kochten zij verschillende effectenhuizen op onder andere in Engeland. Ook wilden zij een tweede thuismarkt creëren binnen Europa. Eerst werd er gericht op de Belgische Generale Bank, echter ging niet door. Uiteindelijk kregen zij een controleren belang in Banco Real in Brazilië. Maar ook Italië was in 1999 aan de beurt en er werden belangen gekocht in Banca di Roma. Vanaf het jaar 2000 werden verschillende divisies verkocht. Projectontwikkeling en Asset Management gingen naar de Rabobank en Vastgoedfinanciering naar SNS Reaal. In 2006 kwam de bank op de achtste plaats van grootste banken in Europa en op de zeventiende plaats van de grootste banken van de Wereld. Ondertussen heeft ABN Amro al zijn buitenlandse activiteiten verkocht. In 2007 werden weer bedrijfsonderdelen van ABN Amro verkocht. Zo werden er onderdelen verkocht aan Fortis en aan Deutsche Bank. Echter kwam Fortis in 2008 (het begin van de kredietcrisis) in zwaar weer. Zij verkochten al hun onderdelen weer aan de Nederlandse staat. ABN Amro werd genationaliseerd. In 2009 werd ABN Amro II opgericht dit was een dochter van ABN Amro Holding en een zuster van ABN Amro Bank. In 2010 werd ABN Amro II veranderd naar ABN Amro Bank N.V. Echter werden zij een jaar later weer uit de ABN Amro Holding gehaald, de staat kocht het en het werd ondergebracht onder de ABN Amro Group N.V. Dit was weer opgericht door de staat. In 2010 kwam hier ook Fortis Bank bij. Benieuwd naar het rapport van ABN Amro over 2015?
Het is allemaal heel verwarrend maar het komt er dus op neer dat, ABN Amro Group van de staat is, ABN Amro Holding is weer een apart bedrijf. ABN Amro Holding bezat eerst ABN Amro N.V. en ABN Amro II. ABN Amro N.V. werd de ‘Royal Bank of Schotland’ en ABN Amro II werd dus het nieuwe ABN Amro Bank N.V. en dit werd weer opgenomen in de ABN Amro Group N.V.
Tegenwoordig is de bank bezig met bezuiniging en reorganisaties. De komende tijd gaan er weer 1500 banen weg bij ABN Amro.