- 22 November 2024
Verslavingen worden sneller gezien in bedrijven waar de werkdruk hoog ligt
- 7 maart 2023
- Bedrijven
Verslavingen kunnen een enorme impact hebben op de werkvloer. De gevolgen voor het bedrijf zijn groot. Toch is ook duidelijk dat de werkomgeving van grote invloed is op het wel of juist niet ontwikkelen van een verslaving. Dit blijkt uit onderzoek van EWA (European Workplace and Alcohol). Uit dit onderzoek bleek dat drugsgebruik bij mensen in een leidinggevende functie 40 procent vaker voorkomt dan in alle andere functies. Alcohol, drugs en andere stimulerende middelen lijken dus aantrekkelijker te zijn bij een functie met een hogere werkdruk. Maar wat kunnen we doen met die kennis?
Schept een ander beeld van verslaafden
Er zijn nog genoeg mensen die bij verslaafden een heel ander beeld hebben. Ze zien vooral kwetsbare mensen voor zich. Mensen die veel hebben meegemaakt, veel verloren hebben, misschien zelfs wel op straat leven. De werkelijkheid is echter meestal anders. Verslavingen komen in alle lagen van de bevolking voor. Stap je een afkickkliniek Amsterdam binnen, dan zie je al snel de grote verschillen. Althans, ze hebben natuurlijk ook één grote overeenkomst: ze zijn afhankelijk geworden en het lukt ze niet meer om hier zelf vanaf te komen.
Succesvolle mensen worden niet vaak in verband gebracht met een verslaving. Bovendien wordt het vaak ook gerechtvaardigd, zolang deze persoon succesvol. De gebruikers kunnen de middelen rechtvaardigen om de stress en spanning van een veeleisende baan van zich af te zetten of zelfs successen te vieren. Soms wordt dit zelfs door de omgeving geaccepteerd. Hierdoor wordt de verslaving natuurlijk alleen maar verder gevoed.
Druk om succesvol te blijven
Dan is er ook nog de druk om succesvol te blijven. Zolang je succes hebt, verwachten mensen ook dat je er alles aan zult doen om dit te behouden. In hun perfectionisme weten ze dat succes meestal niet voor eeuwig is. Ze doen er echter alles aan om het niet kwijt te raken. Daarmee leggen ze de druk voor zichzelf hoger dan nodig is.
Dit maakt ook dat de drempel om hulp te zoeken erg hoog ligt. Het is gemakkelijker om ‘uit de kast te komen’ als verslaafde als mensen zien dat het niet goed met je gaat. Maar wat als iemand op het eerst gezicht eigenlijk alles voor elkaar heeft? Een goede baan, een mooi huis, een fijn gezin, wat heeft hij nog meer te wensen? De angst om teleur te stellen en de reputatie te schaden is daardoor erg hoog.
Belangrijke taak voor de werkgever
En dan ontdekken we ook direct het belang van een goede werkgever. Het is heel belangrijk dat de verslaafden binnen deze groep hulp krijgen van hun omgeving. Steun vanuit het eigen netwerk kan ervoor zorgen dat de verslaafde sneller toegeeft. Het is als werkgever van belang dat je signalen sneller weet op te pikken en ook weet waar er hulp gezocht kan worden. Weet je bijvoorbeeld waar een detox kliniek Nederland is? Of waar andere intensieve behandelingen worden gegeven? Het is fijn om dit op een rijtje te hebben en die informatie ook door te geven aan de verslaafde.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief