- 21 November 2024
De Blauwe Economie: Hedendaagse innovaties voor onze oceanen
- 19 september 2021
- Economie Wetenschap
Duurzame initiatieven die de impact van de mens op de oceanen moet beperken, zijn van uiterst belang voor de toekomst van onze planeet. De Blauwe Economie geldt als één van de belangrijkste acties die ervoor moet zoregn dat we onze oceanen gezond en divers houden.
Tijd voor veranderingen
Door menselijke activiteiten staan onze oceanen onder enorme druk. Sterker nog, ze zijn er slechter aan toe dan ooit. Vervuiling, verzuring en stijgende temperaturen verstoren het fragiele evenwicht waarvan de mensheid afhankelijk is, maar helaas zijn velen zich daar niet altijd van bewust. Negenennegentig procent van de beschikbare ecologische ruimte op aarde bestaat uit oceanen, waarvan onze atmosfeer en klimaat afhankelijk zijn. De helft van de antropogene broeikasgassen worden geabsorbeerd door onze oceanen en onze oceanen zijn ook van onschatbare economische waarde. Wist u dat de waarde van de mondiale oceaaneconomie door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt geschat op $ 1,5 biljoen per jaar? En de waarde van deze economie zal tegen 2030 naar verwachting $ 3 biljoen per jaar zijn? We weten dus dat onze oceanen op vele manieren de economische activiteit en dus het menselijk leven ondersteunen. Maar wat doen we om onze oceanen te behouden en te beschermen? “Dit is de reden waarom de groene economie is geboren, een concept dat tot doel heeft de oceanen duurzaam te beheren voor huidige en toekomstige generaties.”, zegt Richard van Hooijdonk. “Gezonde oceanen zijn niet alleen belangrijk voor ons milieu, ze zijn ook een bron van economische groei, werkgelegenheid en de strijd tegen armoede en ongelijkheid.”.
Het belang van onze oceanen
Oceanen zijn een belangrijke economische factor. Ze voorzien ons van mineralen en energie. Zo is de zeebodem rijk aan koper, kobalt, zink, zilver, nikkel, fosfor, zand en grind en zal in 2025 meer dan een derde van de olieproductie afkomstig zijn van offshore-boringen. Er komen ook nieuwe hernieuwbare energiebronnen op, zoals biobrandstoffen op basis van algen, offshore windenergie en golfenergie. Oceanen zijn ook belangrijke transportnetwerken. Veel van de producten die we dagelijks gebruiken, komen over zee aan. 80% van de wereldhandel vindt immers plaats op zee.
Natuurlijk voedt de oceaan ons op vele manieren. Aquacultuur produceert ongeveer de helft van de vis die we consumeren, maar het is ook de snelst groeiende voedingsindustrie, met 350 miljoen banen wereldwijd. Natuurlijk mogen we de toeristische sector niet vergeten. Bijna de helft van de wereldbevolking woont 100 kilometer van de kust en kusttoerisme is een belangrijke bron van inkomsten in landen als Thailand, Kroatië en de Malediven. Watersporten zoals duiken, zeilen en surfen zorgen voor miljoenen banen over de hele wereld, van duik- en surflessen en wedstrijden tot het produceren van gespecialiseerde kleding en uitrusting voor de watersporten. De oceanen ondersteunen ook veel nieuwe industrieën. Denk aan wetenschapscommunicatie, offshore robotica, biotechnologie en bioinformatica. Veel experts zijn van mening dat de oceanen ook veel meer industriële enzymen en medische oplossingen bieden dan we momenteel kunnen benutten.
Blauwe economie in een versnelling
Naarmate de beschikbaarheid van land en natuurlijke hulpbronnen afneemt en de vraag naar natuurlijke hulpbronnen toeneemt, zien we de oceaan steeds meer als de motor van menselijke ontwikkeling. Hoewel de exploratie en exploitatie van mariene gebieden en hulpbronnen niets nieuws is, is de intensiteit, reikwijdte en verscheidenheid van de huidige inspanningen ongekend. Nu klimaatverandering en een groeiende vraag naar zoet water en gezonde vis tot de topprioriteiten van de sector behoren, is ook de zogenaamde blauwe vis in opkomst. Volgens een nieuwe studie, “Blue Acceleration: The Trajectory of Human Expansion in the Ocean”, is er de afgelopen decennia een snelle opkomst geweest in alles, van cruisetoerisme tot mariene cultuur en onderzeese kabels. Blue Acceleration kan worden omschreven als “een race in vissen, schelpen, materialen en ruimte tussen verschillende en vaak concurrerende belangen”. De blauwe machine heeft belangrijke ecologische en sociale gevolgen gehad, van de diepten van de zee tot onze kustgebieden. In een tijd van snelle veranderingen is het belangrijk om de duurzaamheid van de oceanen te waarborgen. Van Hooijdonk, spreker en trendwatcher, zegt hierover “Dit vereist multidisciplinaire inspanningen om het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en de overheid in staat te stellen onze oceanen op verantwoorde wijze te beheren. Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen unieke kansen bieden.”.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief