- 23 November 2024
Nederland daalt in ranglijst rijkste landen
- 22 september 2016
- Binnenland Economie
Nederland is gedaald op de ranglijst van rijkste landen. In 2015 had Nederland een gemiddeld netto inkomen per hoofd van 80.180 euro. Hiermee zakt Nederland met drie plaatsen op de ranglijst en staan wij nu op de negende plek. Dit bleek uit het Global Wealth Report van Allianz, een verzekeraar.
In dit rapport worden de schulden en vermogens van huishoudens over circa 50 landen geanalyseerd.
Zwitserland behaalde ook dit jaar weer de eerste plaats. De afgelopen drie jaar behaalde Zwitserland ook de eerste plek. Zwitserland wordt gevolg door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Onze zuiderburen België behaalde een hogere plaats dan Nederland, namelijk de vijfde plek. De top van de lijst bevat voor de rest vooral Aziatische en Scandinavische landen.
Als er wordt gekeken naar het bruto financieel vermogen dan doet Nederland dit het best van alle andere landen in de Eurozone. Sterker nog Nederland is het enige land van de eurozone in de top 10. Dit komt vooral omdat Nederland een van de beste pensioenstelsels heeft van de gehele wereld, zo verklaren de onderzoekers.
De voornaamste reden dat Nederland gezakt is is omdat de schuld per hoofd in Nederland veel hoger is dan dat in andere landen. Nederland had een schuld per hoofd van 49.520 euro.
Zwakke groei vermogen
De groei van het vermogen nam sterk af in Nederland. In 2014 was dit 13.3 procent, vorig jaar was dit nog maar 3,6 procent. In totaal werd er over de hele wereld een groei van 4,9 procent gerealiseerd. In de drie jaren hiervoor was er ook sprake van een sterkere groei van 9 procent, deze groei is dus ook erg afgezwakt.
Onderzoekers zeggen dat dit komt door het “extreme monetaire beleid”. Dit beleid heeft geen invloed meer op de prijzen van bezettingen. Voor spaarders ziet het er ook niet rooskleurig uit. De rentestand blijft maar dalen.
Armoede
In de afgelopen jaren is de armoede in de hele wereld sterk gedaald, dit bleek uit het onderzoek. Echter behoren de meeste mensen nog wel tot de lagere welvaartsklassen. Dit wordt gemeten onder 5 miljard mensen, hun aandeel is daarentegen wel iets afgenomen. In 2000 behoorde 80 procent tot deze klasse. Nu is dat nog 69 procent, een positieve daling van 11 procent.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief