- 21 November 2024
Voedselbank klanten eten vaak ongezonder
- 5 oktober 2017
- Binnenland
Mensen die hun eten moeten halen bij de voedselbank hebben een verhoogd risico in het krijgen van hart- en vaatziekte, overgewicht en diabetes, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. De oorzaak hiervan ligt bij het eenzijdige en ongezonde voedsel dat ze krijgen bij de voedselbank.
“Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank zetten hun gezondheid op het spel”, aldus J. Neter van de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze mensen krijgen volgens haar te weinig groente en fruit, vis en vezels binnen. Wat zij dan weer wel binnen krijgen is een grote hoeveelheid verzadigde vetten. Ook dit is geen positief gegeven.
Voedselbank probleem zonder oplossing
Bij de voedselbanken zijn ze zich bewust van de kritiek, echter kunnen zij hier niet veel mee doen. De voedselbank is afhankelijk van donaties en kan daarom zelf geen keuzes maken wat betreft de producten. Directeur Rob Boswinkel, van de voedselbank in Rotterdam, zegt ook dat de pakketten gezonder kunnen, maar dat dit simpelweg niet mogelijk is.
Veel van de donaties komen van supermarkten en de inhoud van de pakketten hangt dan ook sterk af van deze supermarkten. De producten die zij doneren zijn vaak producten waar iets mis mee is. Bijvoorbeeld producten die bijna over datum zijn, producten met een kapotte verpakking of producten die binnenkort uit het assortiment gaan verdwijnen. Het kan dus zo zijn dat na de sinterklaasweken er een hele lading pepernoten binnenkomt bij de voedselbanken. Dit is lekker, maar alles behalve gezond. Er komen ook producten binnen waar niks mis mee is. Zo doneert Coca Cola erg veel. Maar dat zijn ook niet de gezondste producten.
Hoe lossen zij dit nu op
Er komen wel eens periodes voor dat in de donaties weinig koolhydraten zitten. Om de pakketten dan zo compleet mogelijk te maken, gaat de voedselbank zelf opzoek naar koolhydraten. Bijvoorbeeld in de vorm van aardappelen. Eerst proberen zij deze los te weken bij aardappelboeren en als dit niet lukt kopen zij zelf aardappelen van hun gelddonaties.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief