- 21 November 2024
Vaste contracten remmen de economie
- 8 september 2017
- 6
- Binnenland
Barbara Baarsma topeconoom werkend voor de Rabobank en lid van de Sociaal-Economische Raad ziet dat de economische kracht van Nederland achterblijft in vergelijking met de totale economische groei. Maar ze komt wel met een interessante oplossing. Zo zouden vaste contracten uit de tijd zijn.
Aanpassen aan de situatie
Mensen houden van regelmaat en vastigheid. De economie daarentegen verandert constant. Banen komen en gaan en mensen moeten zich constant aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Organisaties reorganiseren de boel constant en doen dat om te kunnen blijven concurreren. Denk bijvoorbeeld aan automatiseringsprocessen waardoor werknemers buitenspel worden gezet. Vaak is dit een punt van kritiek, al die mensen die zonder baan komen te zitten. Baarsma is het hier niet mee eens. “Het enige dat zeker is vandaag de dag, is verandering.” Je kunnen aanpassen, is daarom erg belangrijk geworden.
Vaste contracten
Barbara Baarsma heeft dan ook een aantal opvattingen die volgens haar een structurele verbetering in de Nederlandse economie met zich mee zullen brengen. Zo is zij van mening dat de arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten verdwijnen. Deze moeten plaats maken voor contracten met een kortere duur, van bijvoorbeeld een jaar of vijf. Het hypotheken- en pensioenstelsel is aan verandering toe, net als het topsectorenbeleid.
Op het moment staat de economie van Nederland er goed voor. Dit komt door de conjuncturele schommelingen. Een paar jaar geleden was de Nederlandse economie er slecht aan toe, maar momenteel is het een van Europa’s sterkhouders. Maar dat het nu toevallig goed gaat, betekent nog niet dat de structurele fouten zijn weggewerkt die hebben geleid tot de economische crisis. “We moeten onszelf dan ook niet voor de gek houden en we moeten voorruit denken”, aldus Baarsma.
De oorzaak
De oorzaak van de constante verandering ligt volgens Baarsma bij de globalisering en technologische ontwikkeling in de wereld. “Wanneer je structureel wilt groeien dan moet genoeg aanbod hebben op de arbeidsmarkt en een hoge productiviteit leveren.” Het is daarom een probleem dat door de vergrijzing, het aanbod op de arbeidsmarkt minder word. Daarom is het een uitstekende zet geweest van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen.”
Contract hervorming
Volgens Baarsma moet de contractduur van vaste contracten dus worden aangepast, naar een duur van bijvoorbeeld vijf jaar. Mensen met een tijdelijk contract gaan er hierdoor op voorruit. Maar mensen met een vast contract gaan er volgens Baarsma niet op achteruit. Het geeft natuurlijk een vorm van onzekerheid, maar het zorgt er wel voor dat mensen sterker in hun schoenen komen te staan en weerbaarder zijn in de toekomst. Daarnaast is het veranderen van baan, voor mensen die al jaren vastzitten aan dezelfde baan, een goede stap.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
Ontvang de nieuwsbrief
Comments (6)
Bob Libor
09 sep 2017Tot de economie weer de vernieling in wordt geholpen door diezelfde banken
Dan ben je gewoon het haasje met je 5 jaar contract…en krijg je binnen een maand bijzonder beheer achter je aan wegens een achterstandje van een of ander …
Yeohean
10 sep 2017Als ik dit lees voel ik me niet eens een mens.
H_B007
14 sep 2017De contracthervorming is een korte termijn visie. Want gaat het ooit weer slechter, dan zorgen de vaste inkomens, contracten, pensioenen voor het vliegwieleffect, waardoor de economie blijft draaien. Er wordt geen beroep gedaan op de WW, dus ook belastinginkomsten nemen niet af, en staatsuitgaven voor werkeloosheid, bijstand etc. nemen niet toe daardoor.
Robert vd Heuvel
16 sep 2017De Nederlandse economie groeit met 3,3% veel sneller het Europese gemiddelde van 2,2%. In West-Duitsland leeft 1 op de 10 werkenden op een minimuminkomen, sinds men daar de arbeidscontracten heeft aangetast.
M Termeer
23 sep 2017“Het geeft natuurlijk een vorm van onzekerheid, maar het zorgt er wel voor dat mensen sterker in hun schoenen komen te staan en weerbaarder zijn in de toekomst. ” Datzelfde geldt natuurlijk ook voor al die mensen die nu weer (langer) zelfstandig moeten blijven wonen. Daar worden ze weerbaarder van! Of toch niet? Alsof een individuele medewerker voor bijvoorbeeld één van de banen op vmbo niveau keihard kan onderhandelen met de HR afdeling van een grote werkgever als Shell, Nationale Nederlanden of de ABN Amro en dan op succes mag hopen…. Medewerker: “Ik wil €10 loonsverhoging per maand anders ga ik dat nieuwe tijdelijke contract niet tekenen!” HR : “Nou ja, dan kunnen wij als werkgever niets anders doen dan jou €10 meer te betalen….. of wacht eens even… er zijn nog een paar werkzoekenden daarbuiten die het wel voor minder willen doen want hun tijdelijk contract is al afgelopen…. en hun hypotheekbank staat al bij hen op de stoep vanwege achterstand in de betalingen… Nou succes met je verdere sollicitaties hè. Jammer dat we je moeten afwijzen, maar je wordt er in ieder geval weer wat weerbaarder door!”
HenkS
02 jan 2020Ik heb begrip voor veel reacties, Er is echter 1 punt wat je nooit hoort en dat is dat vaste contracten de pieken en de dalen in de economie voor ….een deel….. weghaalt. (iemand die niet weet of zijn inkomen stabiel is past wel op met geld uitgeven onder het mom…misschien sta ik morgen wel weer op straat)