- 22 November 2024
Brexit-bedrijven vaker naar Nederland dan verwacht
- 4 juli 2017
- Binnenland Buitenland Economie
Veel bedrijven die internationaal actief zijn, verplaatsen als gevolg van de Brexit naar andere Europese steden. Vooral de grote financiële instanties gaan buiten de Britse grenzen verder. Grote Europese steden proberen nu de bedrijven binnen te halen. Vooral Frankfurt maakt er geen geheim van dat zij graag zien dat de bedrijven naar de stad komen. Nederland heeft een minder agressieve aanpak, maar doet het zo slecht nog niet.
Frankfurt was op en top voorbereid op de Brexit. Terwijl de wereld schrok van de uitslag van de verkiezingen, was Frankfurt klaar om van de situatie te profiteren. Er was de ochtend na de uitslag een volledig callcenter beschikbaar en er waren campagnes op LinkedIn en Twitter gestart. Frankfurt bood de banken direct een veilige en lucratieve optie voor de nieuwe huisvesting.
Hubertus Väth, directeur van Frankfurt Main Finance (FMF), zegt dat er een voorbereiding van enkele maanden aan vooraf ging. Hij zag van het begin af aan al dat de kans dat de Britten Europa zouden verlaten reëel was. “En als een kans reëel is, kun je maar beter voorbereid zijn”, aldus Väth. De ochtend na het nieuws van de Brexit was iedereen stil, behalve FMF.
Door de voorsprong zijn de resultaten zeer positief. Van de vijf grote banken uit de VS komen er tenminste drie naar Frankfurt. Gisteren gaf ook de op twee na grootste bank van Japan aan voor een deel naar de Duitse stad te gaan. Eerder bevestigde twee andere Japanse banken dezelfde stap te zetten. De uitingen van de FMF zijn weinig subtiel. Zo noemen zij de Brexit ‘de kans van de eeuw voor Frankfurt’ en wordt de overheid van Groot-Brittannië als ‘zwak’ bestempeld. Toch zegt Väth dat er absoluut geen sprake is van leedvermaak. Hij zegt dat de Brexit voor Europa en dus ook voor het FMF ook een verdrietige zaak is. Dat neemt niet weg dat de situatie nou eenmaal is zoals hij is. “Never waste a good crisis, is daarom nu ons devies.”
Brexit strategie van Nederland veel subtieler
De strategie van Nederland is volledig anders dan de Duitse strategie. Minister Kamp zegt in de Volkskrant geen enkel enthousiasme voor de Brexit te hebben. Nederland stelt zich terughoudend op. Nederland heeft nauwe handelsbanden met de Britten en heeft daarom baat bij een zo zacht mogelijke Brexit. Toch doet Nederland het niet slecht. Wanneer er wordt gekeken naar het aantal banen dat er bij is gekomen, doet Nederland het met 730 ten opzichte van Duitsland met 1000 helemaal niet slecht. Het type bedrijven dat naar Nederland is vrij divers. Het gaat naast financiële instanties ook om ict- en energiebedrijven. Minister Kamp geeft aan dat een grote Amerikaanse bank als JPMorgan niet snel voor Nederland zou kiezen.
In Nederland geldt er momenteel een bonusplafond van maximaal 20 procent van het salaris. Kamp erkent dat dit banken kan afschrikken en vindt dat een nieuw kabinet hier naar moet kijken. Dit plafond is op verzoek van de PvdA ingevoerd en is ‘een minpunt’ en ‘een reëel probleem voor bedrijven’. De concurrenten hebben al laten zien dat zij bereid zijn dit soort stappen te zetten. Het Duitse ontslagrecht is aangepast naar de wens van grote financiële instellingen.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief