- 28 January 2025
Europese beurzen profiteren van akkoord OPEC
- 1 december 2016
- Buitenland Economie
Afgelopen woensdag zijn de Europese beurzen allemaal in de plus geëindigd. Dit positieve resultaat werd vooral behaald door de sterk gestegen olieprijzen. De stijging is een gevolg van het akkoord tussen de OPEC landen.
De hele dag lieten de olieprijzen al stijgingen zien, dit na de positieve berichten die uit de OPEC-deal voortvloeide. De OPEC-deal moet er voor zorgen dat de olieproductie wordt ingeperkt. Op de Amsterdamse beurs liet olie- en gasbedrijf Shell en SBM Offshore winsten zien, wat zeer opvallend was. De AEX in Amsterdam realiseerde een plus van 1 procent na de sluiting en kwam uit op 457,21 punten. Ook de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten in de plus met een maximale stijging van 0,6 procent. De MidKap kende wel een kleine tegenvaller met een min van 0,1 procent.
Overschot
De OPEC-deal heeft als doel om het overschot van olie op de internationale markten reduceren, hierdoor zou de olieprijs weer moeten stijgen. Eerder dit jaar werd er al een principeakkoord bereikt tussen de olie handelaren binnen het kartel. Echter liet het definitieve akkoord nog lang op zich wachten. De Amerikaanse olie steeg met 7,7 procent en komt uit op een prijs van 48,73 dollar per vat. De prijs van Brent kende ook een stijging van 7,9 procent en kwam uit op een prijs van 50,05 dollar per vat. Afgelopen dinsdag kende de prijzen nog een diepe daling. Door de onzekerheid van het OPEC-akkoord kende de olieprijzen een daling van 4 procent.
Shell & SBM Offshore
Op de Amsterdamse beurs waren Shell en SBM Offshore de grootste stijgers, zij sloten met een plus van 4,1 en 4,7 procent. Ook Vopak, een tankopslagbedrijf, kende een stijging van 1,9 procent. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger met een plus van 2 procent. Tevens kende alle gerelateerde oliebedrijven in Europa een stijging na de zekerheid over het OPEC-akkoord. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever kende ook een stijging van 2,3 procent, zij lieten weten dat zij de operationele marge snel willen opvoeren.
Opvallend
In Frankfurt was de producent van industriële gassen Linde de grootste stijger met een plus van 5 procent. Het bedrijf is nog in gesprek over een fusie met branchegenoot Praxair, afgelopen september waren de gesprekken op niets uit gelopen. Ook de Royal Bank of Schotland was opvallend aangezien zij een min van 1,4 procent realiseerde. De bank is nog in handen van de Britse Staat. Tot slot was de euro 1,0566 dollar waard tegen 1,0615 dollar bij sluiting van de beurs.
Dit delen:
Clouds: {{current_weather.clouds}}%
Wind ({{current_weather.wind.deg}}): {{current_weather.wind.speed}}{{units_wind}}
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
- 11 april 2024
Meer succes met jouw congres: 3 tips!
- 21 augustus 2024
Horecazaak beginnen? Met deze tips wordt het zeker een succes!
- 19 juli 2024
Veiligheid voorop; cursus elektrisch schakelen
- 13 juni 2024
BV oprichten als zzp’er: dit is waarom!
- 7 juni 2024
Handige platformen voor meer zakelijke exposure
Ontvang de nieuwsbrief